Френската Медицинска академия гласува във вторник изявление за хомеопатията, внимавайки

...
 Френската Медицинска академия гласува във вторник изявление за хомеопатията, внимавайки
Коментари Харесай

Във Франция официално обявиха, че хомеопатията не е медицина и не трябва да се реимбурсира

 Френската Медицинска академия гласоподава във вторник изказване за хомеопатията, внимавайки да не я назова “медицина ”. Новото в този спор е, че текстът е написан дружно с Академията по фармация, която за първи заема публична позиция.
 

Малко повече от година след изказване на 124 лекари във  " Фигаро ", което разпали дебата, почнал още с изобретяването на хомеопатията, двете Академии още веднъж удостоверяват: тази терапия почива на ненаучни основи и доста клинични проучвания са потвърдили, че тя няма никакаква лична резултатност отвън към този момент известния  “плацебо резултат ”. 

  

На фона на подновяването на дебата и откакто бяха призовани да заемат позиция, учените по медицина сътвориха предишния юни специфична работна група, в която поканиха и свои сътрудници фармацевти. 

 

От страна на Медицинската академия няма нищо ново. Както към този момент ясно обявиха през 1984, 1987 и 2004 година, след това посредством научния съвет на европейските Академии на науките през 2017 година, членовете на френската Медицинска академия още веднъж повтарят: 

 

хомеопатичните препарати не би трябвало да се реимбурсират;  

 

с цел да се даде на обществеността “вярна информация ”, опаковката на тези препарати би трябвало ясно да показва техния състав, метод на произвеждане (по-специално посредством правилото на разреждане) и обстоятелството, че няма никакво доказателство за тяхната ефикасност; накрая, студентите по медицина и фармация би трябвало да изучат по какъв начин работи плацебо резултатът и смисъла на връзката пациент-лекар, само че дипломите и документите по хомеопатия нямат място в тези факултети. 

 

“Те се назовават факултети по медицина, не по медицина и патафизика! ”

 

както съобщи един от учените. Проф. Клод Жафиол заби гвоздея: “Защо да преподаваме дисциплини, които не почиват на никаква научна основа? ”.

 

На научните причини се опълчват “социалните данни ”, признават учените: французите настояват в доста анкети, че имат вяра на хомеопатията и я употребяват, лекарите я предписват, лечебните заведения я включват в предлаганите грижи. Но “тези разлики (…) могат да се обяснят с незадоволителното познаване и/или подценяване на плацебо резултата, единственото допустимо, само че също и задоволително пояснение за резултата от хомеопатията при настоящето положение на науката ”, безапелационни са учените. Така че, съгласно тях, “не опонира на етиката, нито на положителните практики да се употребяват хомеопатични препарати ”, при изискване, че не водят до загуба на късмет за пациента, че лекарят осъзнава, че употребява техния плацебо резултат и болният е осведомен за това.

 

Академиците по медицина са дали своят вот текста с 58 гласа “за ”, против 16 “против ” и осем въздържали се. На един от тях, угрижен за икономическите последици за една промишленост, в която Франция е международен водач, други възразиха, че

 

“Академията би трябвало да взема поради научната, а не политическата или икономическа истина! ”.  

 

Превод от френски: Галя Дачкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР